Inspiratie: Steenfabriek De Rijswaard

Home / Nieuws / Inspiratie: Steenfabriek De Rijswaard
Inspiratie: Steenfabriek De Rijswaard

Wist u dat er op dit moment maar liefst ruim 150 verschillende bakstenen worden aangeboden? Een baksteen is gezichtsbepalend en maakt of breekt het karakter van een gebouw. Wij blijven graag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen qua bouwmaterialen, daarom lag een bedrijfsuitje naar Steenfabriek De Rijswaard voor ons voor de hand. 

Steenfabriek De Rijswaard is al sinds begin vorige eeuw actief in Nederland. Inmiddels is er veel veranderd en gemoderniseerd en levert de fabriek meer dan honderd miljoen stenen per jaar in binnen- en buitenland.

Het Team Stramien wordt hartelijk verwelkomd en gedurende een uitgebreide rondleiding komen wij alles te weten over de verschillende processen die voor het unieke karakter van een baksteen zorgen. Ondanks dat het zaterdag is, is een handjevol mensen nog druk aan het werk om de ochtendproductie af te ronden. Waar vroeger honderden mensen in de fabriek werkten, doen de machines nu het meeste werk.  

Naast de 'moderne' strakke stenen die wij uit de machines zien glijden worden ook nog steeds bakstenen gefabriceerd met een authentieke, handgemaakte look. Immers bestaat een groot deel van Nederland uit bakstenen woningen en wilt u bij een (stads-)uitbreiding, verbouw of aanbouw niet dat uw gebouw uit de toon komt te vallen. De experts van de Steenfabriek hebben hier wat op gevonden. Door combinaties te maken van soorten klei en zand kunnen de stenen in veel verschillende kleuren ontwikkeld worden. Het recept is het 'geheim van de smid', hierdoor heeft iedere fabriek een eigen uniek aanbod. Naast de kleur kan men met diverse technieken ook de structuur van de baksteen nauwkeurig bewerken, zonder dat deze zijn traditioneel handgemaakte uitstraling hoeft te verliezen.

  • De Rijswaard is prachtig gelegen aan de Maas.